Resepi Aiskrim

Resepi Aiskrim Coklat Chenta Hatiku

Kali ke dua buat Ais Krim.. kul 11pm mula mengadun yeee….tu pun setelah pujuk hubby agar benarkan buat perisa coklat pulak! katanya jgn membazir..tapi takpe..boleh bawak ke opis kan… haaaaa…senyum lebar kawan2 opis membacanya!.. hehe.. Resepi ni masih dari rakan FB.. aznie!..thanks aznie coz layan saya chat petang semalam tanya pasal ais krim ni.

Chocolate Ice Cream

Oklah terus je pada resepinya..

ohh..saya amat puas hati dapat menikmati aiskrim coklat ini…yummy…
sedapppkannn…. tak sabar nak makan.. (ni sebelum masuk fridge)

Ais Krim Coklat

Bahan-bahannya:
1 tin susu pekat (sy guna susu F&N – 505 gram)
1 tin air suam (sukat guna tin susu tadi)
1 sudu besar ovelatte
1 biji telur
2 sudu besar serbuk koko (sy pakai serbuk koko van houten..tapi rasa mcm pahit sket kalau terletak lebih..maka kurangkanlah serbuk koko jika pakai jenama ini sebab pure coco. kalau jenama lain tak kot..)
setengah tin susu segar (ni sy yang tambah sendiri..kalau ikut resepi takde.. saja nak bagi lemak berkrim sikit)
coklat rice (jika mahu)

cara-caranya:
1) serbuk koko tadi dibancuh dengan air suam hingga sebati

2) masukkan telur, susu dan ovelette dalam mangkuk

3) tuang bancuhan koko tadi dan pukul dengan mixer sampai adunan kembang

4) tuang dlm bekas dan hias dengan coklat rice ikut suka.

5) masukkan dlm fridge.. senang kan 🙂

Advertisements
Resepi Kek

Resepi Muffin Coklat Chip Sedap

Petang tadi rasa rajin sangat..so try le buat muffin coklat chip. Pertama kali aku buat muffin! akhirnya menjadi gaks.. hehe.. mak aku cakap kalau mcm ni makan seketol dah kenyang sebab besar kalau nak dibandingkan apam mekar or apam dot2.. So pada korang nak try buat silakan amek resepi ni.. Tekstur muffin ni sungguh lembut dan moist.. Selamat menjamu mata dan selamat mencuba!!.

030220113099

siap sedia untuk dibakar

030220113101

comot la sikit..tapi takper..nanti dia dah naik dapat tutup kelemahan itu.. hehe

030220113102

dok diam2 ye kat dlm oven tu..hehe

030220113104

taraaa…hasil muffin cubaan pertamaku..

Muffin Chip Coklat

Bahan-Bahan

  • cawan mentega
  • cawan minyak jagung
  • 1 cawan gula perang
  • 3 biji telur
  • 2 cwn tepung gandum
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • 3 sudu makan serbuk koko
  • 200 ml susu segar ( vanilla atau coklat)
  • Sedikit coklat chip untuk hiasan.

Cara Membuatnya

1.Panaskan oven terlebih dahulu pada suhu 180C selama 15 minit.
2. Pukul mentega, minyak jagung dan gula perang dalam bekas adunan
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji.
4. Tepung gandum, soda bikarbonat, serbuk koko dan baking powder perlu diayak bersama dan dicampur ke dalam adunan tadi.
5. Kemudian campurkan susu segar berselang-seli dengan tepung sehingga sebati.
6. Paipkan adunan ke dlm cup kertas dan letak sedikit coklat chip di atasnya.
7. Siap untuk di bakar. Bakar selama 30 minit..(bergantung pada besar cup cakes, kalau mcm aku ni cukup 30minit, kalau kecil cup so cepatlah masak)

Tips

1.Oven perlu dipanaskan terlebih dahulu supaya adunan kita boleh naik dengan sempurna.
2. Pukul adunan dengan menggunakan pemukul telur biasa (pemutar belon). Tak perlu guna mixer kerana adunan muffin berbeza dengan kek.
3. Jangan guna minyak masak yang berkacang kerana ia member kesan pada rasa muffin anda. Minyak jagung adalah yang terbaik.
4. Untuk mendapatkan rasa coklat sebenar, guna susu segar perisa coklat (Dutch Lady).
5. Muffin yang dibakar hendaklah dipusing kedudukan setiap 10 minit supaya adunan masak dengan sempurna.
6. Anda boleh mengguna kan cup kertas saiz 3 atau 8. Jumlah muffin yang akan diperolehi sekitar 35-38 biji (saiz 3) atau 17-20 biji (saiz 8).

Resepi Apam · Uncategorized

Resepi Apam Mekar di Malam Hari

Minggu lepas hari sabtu aku try buat apam lagi. Kali ni namanya apam mekar hehe. Bahan2 lebih kurang sama cuma tambah ais krim soda (air berkabonat). Pasal ais krim soda jugaklah apam tu merekah kot.

blogger-image--1216597368

Bahan-Bahan

  • 230gm gula castor
  • 2 biji telur suhu bilik
  • 1 sudu teh ovelette
  • satu sudu besar esen vanilla
  • 250gm tepung gandum
  • 1 cawan ais krim soda (air gas)

Cara Membuatnya

  1. pukul telur, gula dan ovelette sampai kembang dan masukkan esen vanilla. pukul sampai adunan jadi warna putih dan berkrim. Kemudian masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit selang seli dengan ais krim soda.

2. bahagikan kepada beberapa bahagian dan letak warna

3. kukus selama 7-10 minit.

Resepi Kek · Uncategorized

Resepi Kek Karamel Pelangi Lembut

Tetiba nafsu untuk membuat kek dan kuih yang comel2 menjadi-jadi.. Sejak aku jadi follower FB ‘Kongsi Resepi’ nafsu mahu mencuba mula menggila.. miahahaha.. Hasilnya 2 resepi telah aku cuba.
Bawah ni adalah kek karamel…dipersilakan untuk menyalin resepi kalau anda berminat! 🙂

Kek Karamel Impianku

Percubaan yang pertama… warna tak terang…

281120102668

Percubaan kedua..walla.. menjadi kombinasi warnanya kali ini.. miahahaha (gelak puas)

kek

Bahan-Bahan

  • Loyang saiz 7×7
  • (A) – Bahagian Gula Hangus
  • 2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)

*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang) biarkan dia sejuk after dah perang.

(B) – Bahagian Atas (Karamel)

  • 1/2 tin susu cair FN…(blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)
  • 70gm gula kastor
  • 1/2 sudu teh esen vanila
  • 3 bj kuning telur…(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur)

(C) – Lapisan Kek

  • 140gm tepung gandum
  • 70gm gula kastor
  • 3 bj kuning telur
  • 135ml air biasa
  • 1 sudu teh baking powder (guna sudu KFC)
  • 45ml minyak msk (kita guna minyak mazola)

(D) – Cara Buat Merinque

  • 6 biji putih telur
  • 70gm gula kastor
  • 1 sudu teh krim of tartar (guna sudu KFC)

Cara Membuatnya

1. Kacau semua bhn (B) perlahan2…jgn bg berbuih2…nti x jd karamelnye…
2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi.
3. pukul bahan (C)
4. pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang n bila kita angkat letak atas kepala pun dia x jatuh…hehe..
5. campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
6. bahgikan kpd beberapa bhgian n tak warna n paste klu nk..
7. masukkan kedlm loyang yg td..
8. Bakar cara double boiling – selama 1jam suhu 160-180C
9. Bila msk angkat n rest 10 minit br t’balik kan kek yg dibakar tadi…
10.Masukkan dlm peti sejuk 1jam n lepas 2 mkn sejuk2…sedap…tahan dlm peti ais 5 hari tau….2 pun klu x abih d’makan…

Resepi Apam

Resepi Apam Polkadot Paling Sedap

Sebenarnya aku cari acara yang menarik untuk mengambil hati ibu sempena hari lahirnya. Hari lahirnya jatuh pada hari Jumaat – 24/12/2010. Acara potong2 kek sudah dilaksanakan..acara apa lagi pada sebelah petang Sabtu tu yee..Hurmm..apa kata kita cuba resepi = Apam Polka Dot!
Ya..kubuat khas untuk ibu tercinta.. main masak-masak dengannya memang seronok.. mana taknya. ibu yang jaga pengukus.. 🙂 dan bagi tips2 berguna masa proses pembuatan apam ni agar apam lembut dan gebuuu.. Terima kasih ibuku Puan Rahman binti Mohd!

apam4

mai tengok dekat dekat… hehe, sekumpulan apam menanti untuk dimakan, ada inti jem didalamnye..masa nak mendot-dot..

apam4

macam ni lah pada awalnye..so siapa2 tak taw cara nak dot2..leh la ikut mcm cara ni yaa cayang2 semua..

Bahan-Bahan

  • 3 biji telur sejuk dari peti ais
  • 275 gm tepung gandum + 3 sudu teh baking powder = diayak sekali
  • 1 sudu kecil ovelette
  • 220 gm gula halus
  • 150 ml susu segar
  • inti : blueberry . strawberry atau apa2 saja
  • 1 sudu esen vanilla
  • pewarna ikut citarasa

Cara-Cara

1) pukul telur putih sampai kembang
2) kemudian masukkan ovelette, kuning telur dan esen vanilla – pukul sampai kembang lagi.
3) pastu masukkan gula..pukul sampai kembang lagi.
4) masukkan tepung + baking powder selang seli dengan susu (masa ni kacau dengan senduk je.. bukan dengan mixer.
5) bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan titiskan pewarna
6) masukkan setiap warna dlm piping bag @ plastik bersih
7) picit adunan ke dalam mangkuk kertas
8) letakkan inti – nak senang masuk dlm plastik pastu picit
9) picitkan lagi adunan yang sama sehingga penuh = kemudian dot-dot kan dengan warna pilihan
10) kukus 10-15 minit.