Uncategorized

Resepi Biskut Suji Mudah dan Sedap

Resepi Biskut Suji – Hello apa khabar pembaca setia blog goodhappyfood.. hihihi saya malu sebab saya memang tak pandai menulis jadi saya minta maaf apabila tulisan saya ni tak bagus ye..

saya teringat hari raya Aidil Fitri kelmarin saya membuat banyak sekali hidangan kuih muih dan biskut dan salah satu antara adalah biskut suji, senang dan mudah sahaja buat biskut biskut ini sebab dianya tak perlu guna bahan banyak pun menjadi.

cara buat biskut suji

resepi ini saya ambil dari blog usiamuda.com terima kasih kepada empunya blog kerana sudah berkongsri resepi yang amat sedap ini. saya memang penggemar biskut apalagi apabila dianya mudah dan murah yang penting sedap.

kalau biskut suji ini memang ramai orang tercari-cari apabila hari raya atau musim perayaan tiba tetapi apabila hari biasa kuih muih traditional ini tak terusik. kesian biskut ni hanya di cari apabila hari raya sahaja.. hihihi..

biskut suji memiliki bentuk bermacam-macam antaranya biskut suji pelangi, biskut suji asli, biskut suji susu dan masih banyak lagi. tetapi manakah yang korang suka? menurut saya semuanya sedap apabila dibuat denganbetul-betul dan mengikut kaedah.

Resepi Biskut Suji

kegemaran saya dan anda mungkin berbeza tetapi tetaplah biskut suji adalah salah satu antara kuih muih traditi Malaysia yang sudah banyak digemari oleh masyarakat. jom kita layan resepi yang mudah dan ringkas dibawah..

sumber : resepi biskut suji

Bahan-Bahan

  • 300gm tepung gandum
  • 30gm tepung
  • 250gm minyak sapi
  • 150gm tepung suji
  • 150gm gula aising
  • secubit garam
  • ceri merah atau hijau – untuk hiasan
  • cawan kertas secukupnya

Cara Membuatnya

  1. mula pukul gula bersama minyak sapi hingga ianya kembang selepas itu masukkan tepung suji, garam, susu tepung, dan tepung gandum.
  2. kemudian adunkan hingga menjadi doh yang lembut dan rehatkan selama lebih kurang 25 – 20 minit sahaja.
  3. siapkan cawan kertas dan bentuk bulat-bulatkan adunan doh tadi, masukkan dalam cawan kertas yang sudah anda siapkan tadi.
  4. potong ceri menjadi beberapa bahagian kecil kemudian hiaskan diatasnya.
  5. akhir sekali, bakar biskut suji dalam oven selama lebih kurang 20 minit, apabila sudah masak angkat dan sediakan.

mudah sahaja kan resepi biskut suji ni, apabila resepi ini bermanfaat sila share. jangan lupa untuk terus melawat ke blog saya ini sebab saya akan berkongsi banyak resepi sedap yang pasti membuat anda teringin untuk mencubanya, selamat mencuba.

Advertisements
Resepi Kek

Resepi Kek lapis oreo mocha

Assalamualaikum

Lama tak share resepi kan, tau lah guna phone ni kita nak link ke owner atau yang share resepi ni tak boleh, jadi takat share gambar je lah

Banyak blog yang dah tutup, sedih pulak tak dapat skodeng resepi dan gambar lagi, kalau dulu gugel je sekarang ni kena lah taip balik resepi dan simpan kat sini, senang untuk rujukan

Ok kali ni resepi ambik dari blog bro rozzan, tq ye, suka sangat resepi nya sebab cepat moist dan lembut je kek nya, baru buat malam tadi pagi ni dah cun dah hasilnya..

rESEPI kEK lapis

Kek lapis oreo mocha

Bahan-Bahan

500gm high quality butter (golden churn, SCS, anchor)
180gm gula
10 biji telur saiz A (kalau B guna 12 biji)
5 biji kuning telur (tambah sendiri sebab ada balance buat pavlova)
300gm susu pekat
180gm tepung Hong Kong
100gm biskut Marie (guna brand tiger) di blend halus dan ayak
100gm Horlicks
1 sudu besar ovallette
1 sudu besar esen vanilla
5 sudu besar cappuccino emulco
Biskut oreo secukupnya, buang inti (anggaran 2 paket besar)
Sedikit pewarna coklat

Cara Membuatnya

#1. Pukul telur, gula, esen vanilla dan ovallette hingga kembang dan putih, sebab takde stand mixer i guna blender je untuk pukul tu, anggaran masa dalam setengah jam juga untuk dapat hasil telur tu memutih, adunan akan panas jadi bila dah kembang dan putih, ketepikan dulu, jangan time adunan panas pergi campur dalam adunan butter, bantat nanti

#2. Dalam bowl lain, pukul butter dan susu pekat hingga butter memutih dan kembang, satukan adunan telur dan butter, pukul perlahan untuk sebatikan

#3. Kemudian, masukkan campuran tepung Hong Kong, Horlick dan biskut Marie, gaul sebati

#4. Bahagi kepada dua adunan, yang ni dapat 1000gm satu bahagian, satu bahagian dibiarkan kosong dan satu lagi masukkan cappuccino emulco, kena rasa ye hingga dapat rasa kopi yang kita nak, 5 sudu tu kira anggaran je, kalau nak lebih lg boleh je, dan tambah kan sedikit pewarna coklat

#5. Lapik loyang dengan parchment paper, bakar setengah cawan adunan cappuccino hingga masak guna api atas bawah, suhu bergantung pada oven sendiri ye, lepas masak, tukar ke api atas sahaja dan bakar lagi 3 bahagian..

sebenarnya ada banyak yang sudah kongsikan resepi kek lapis salah antara adalah usiamuda.com, apabila resepi ini bermanfaat sila share kepada kawan atau keluarga anda, selamat mencuba.

Resepi Sos

Resepi Sos Keju Mirip KFC

Hari ni cuti umum sempena kemenangan Malaysia menentang Indonesia bagi Piala AFF Suzuki Cup 2010. Syabas Team Harimau Muda diatas kemenangan tempoh hari. Soooo…balik kampong awal la kiteee.. Petang tadi dengan tak sabarnya nak mencuba resepi dari member2 FB Kongsi Resepi (KR). Bahan2 dah dibeli awal kat Putrajaya.

311220103000

Petang tadi ramai yang ada dirumah.. anak buah semua ada so rajin lah nak buat.. Hasilnya meletoppss!.. memang sedapp.. sampai hubby, mak, kakak dan anak buah semua puji sedapp.. hehe bestnyeee.. 🙂 Derang kata sama mcm KFC!.. cecececece… (itu kata nuzul zariq, nabilah nazurah, nabilah najwa dan hubby!!) Abg zariq cakap acik nana leh bukak kedai dah ni.. owwhh..terima kasih anak buahku.. pujian itu mengembangkan hidung acikmu ini.. hehe

Bahan-Bahan

  • 2 sudu mentega
  • 2 sudu tepung gandum (kalau nak lagi pekat lebihkan tepung)
  • 1 liter susu segar
  • 4 sudu kecil garam (secukup rasa..kalau tak mau masin kenalah sukat dan rasa)
  • 2 sudu besar serbuk cili
  • 2 sudu kecil serbuk lada putih
  • 12 keping cheddar cheese (saya guna jenama cheesedale)
  • Sedikit pewarna kuning telur untuk cantikkan lagi warna chezzy

Cara Membuatnya

Cairkan butter, masukkan tepung gandum, kacau jgn bagi berketul, masukkan susu, masukkan serbuk cili, serbuk lada putih dan masukkan cheddar cheese masak hingga kepekatan yang dikehendaki.

Letak pewarna kuning telur untuk naikkan seri chezzy. Mula2 nampak je cair..tapi bila dah sejuk sket dia jadi kental.

Resepi Aiskrim

Resepi Ais Krim Pelangi Paddle Pop

Assalamualaikum…

Dah lama tul mengidamkan buat ais krim sendiri.. Barulah malam ni tercapai hajat. Haaa..terus buat 2 perisa.. Satu perisa jagung satu lagu perisa coklat. Penuh fridge!.. Puassss tul hati..kikikiki.. Apapun resepi ni diambil dari rakan baru sy di FB!.. thanks aznie rozima! sudi kongsi resepi ngan sy. Banyakkkkk resepi best2 dia.. tak sabar nak cuba yang lain.

060520113433
hasilnyaa…waahhhh..sedapnyaa..tak sangka bahan2 tak banyak tapi dpt hasilkan aiskrim sedap camni 🙂 saya amat puas hati… gud byee ais krim walls..gud bye ais krim belii…

Ais Krim Pelangi

Bahan-Bahan

  • 1 biji telur
  • 2 sudu besar overlatte
  • 1 tin susu pekat (sy guna F&N – 505 gram)
  • setengah tin susu segar (sy guna susu dutch lady)
  • 1 tin air suam (sukat guna tin susu tadi)
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1 sudu teh perisa pilihan (jika mahu..kalau tak nak pun tak pe.. sy tadi letak perisa jagung)
  • beberapa titik pewarna pilihan (sy guna star brand)

Cara Membuatnya

1) masukkan semua bahan tadi dlm mangkuk dan pukul dengan mixer hingga naik dan kembang dan pekat.

2)kemudian bahagikan kepada beberapa warna pilihan.

3) mula melapis adunan . buatlah macam kek karamel tu.

4) masuk dlm peti ais dan sedia dimakan setelah ia mengeras.

begini rupanya setelah adunan kembang

050520113401
warnakan mengikut warna pilihan hati.. abaikan comot2 tu yer.. buat nak hampir maghrib tadi..so tergesa2 dan agak rakus nak tengok hasil bila dah mengeras.. hehe

050520113403
sebenarnya nak warnakan dengan warna kuning coz perisa jagung kan… tapi warna kuning takde..so letak je warna yang ada… takpe 1st trial.. tak kisahlah.. janji dapat makan!!.. 🙂

050520113405
so dalam adunan tadi dapatlah 2 mangkuk besar dan 1 mangkuk kecil aiskrim.. haaa…makan jgn tak makan!

Resepi Acar

Resepi Acar Telur Puyuh Paling Sedap

Hi jumpa lagi hari ini saya ingin berkongsi resepi acar telur puyuh, resepi inisangat simple dan ringkas je, so menu ini sangat sesuai sebagai hidangan tengah hari. jom kita layan resepinya dibawah..

download

Bahan-Bahan

30 biji telur puyuh, cuci dan rebus hingga telur keras
1 camca besar udang kering, rendam 10 minit dan toskan
1 biji timun
3 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 inci halia muda
2 biji cili merah
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
1 camca teh serbuk kunyit
1/2 camca teh garam
Gula secukup rasa
1/4 cawan cuka makan

Cara Membuatnya

– Timun dikerat, belah dua, buang empulur dan hiris macam
batang mancis, gaul dengan serbuk kunyit dan garam tadi.

– Kupas telur puyuh, kalau suka boleh goreng hingga telur
berkulit.
– Bawang besar dibelah 4 setiap biji, bawang putih, dibelah 2
setiap ulas,halia muda dihiris halus dan udang kering
ditumbuk kasar.

– Ketepikan
– Panaskan minyak dalam kuali, tumis kayu manis,
bunga lawang dan buah pelaga hingga harum, masukkan
udang kering tumbuk, bawang putih dan bawang besar,
kacau rata dan tuang cuka makan.

– Tambah gula (anggaran 1/3 cawan) dan masak hingga pekat.
– Masukkan telur puyuh dan cili hiris, kacau rata.
– Timun tadi ditoskan dan masukkan ke dalam kuali,
kacau hingga rata dan rasa, jika perlu tambah garam atau
gula ikut citarasa.

– Angkat dan hidangkan.

Resepi Kek

Resepi Pavlova Gorjes Ku

Pavlova.. sebut je nama terus terliur.. walaupun dah lama try dah baru skang sempat upload.. sy try resepi ni dari http://irmadilondon.blogspot.com/2011/06/resepi-pavlova.html terima kasih ye dear.. sebelum ni asyik tengok pavlova orang lain jer.. akhirnya dpt jugak sy buat.. hehe dah tak mengidam dahhh.. :D. Bawah ni ada resepi nye.. thanks irma…

014

Bahan-bahan :

4 biji putih telur
3/4 cawan gula kastor
1/2 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh cuka masakan
1/2 sudu besar tepung jagung

Topping/hiasan :

1 cawan (240 ml ) whipping cream
1 1/2 sudu besar gula icing.
1/2 sudu teh esen vanilla

Cara-cara :

1- Pukul putih telur menggunakan hand mixer dengan kelajuan perlahan.

2- Kemudian, dengan kelajuan yang tinggi, masukkan gula sudu demi sudu sambil terus putar adunan.

3- Teruskan memutar adunan dengan kelajuan tinggi sehingga bertukar menjadi putih berkilat.

4- Masukkan esen vanilla dan pukul lagi sampai sebati.

5- Masukkan tepung jagung dan cuka.

6- Buatkan garisan bulat di atas kertas minyak

7- Bentukkan meringue mengikut bulatan yang kita lukis.

Masa membakar :

1- Panaskan oven pada suhu 150′ C. panaskan 15 minit lebih awal. Letakkan rak di tengah bahagian oven.

2- Masukkan adunan meringue. Dalam 15 minit, turunkan suhu kepada 140’C. Masak selama 1 jam. Pavlova dimasak dengan api yang sederhana panas. Bila api terlalu panas, luarnya akan garing tapi dalam tak masak. Bila api tak cukup panas pun tak kena juga.

Masak sehingga warna meringue bertukar menjadi coklat muda. Bila dipegang terasa garing di luar dan lembut bahagian dalam. Tutup api. Biarkan pintu oven sedikit terbuka. Jangan keluarkan meringue terus dari oven. Tunggu sehingga sejuk.

Cara menghias :

1- Pukul whipping cream dalam bekas sehingga kental. Satu petua nak mudahkan kerja. Masukkan bekas dalam peti ais bahagian beku selama 2-3 jam sebelum memukul whipping cream.

2- Bila whipping cream dah kental. Masukkan gula dan esen vanila.

3- Masukkan whipped cream dalam plastik. Simpan dalam peti ais beku sekejap. Nanti bila nak deco baru keluarkan.

Bila rasa nak makan, baru picitkan whipped cream dan hias dengan buah-buahan yang siap dipotong. Kalau hias awal sangat nanti takut pavlova tu berderai.

Resepi Roti

Resepi Roti Bakar Telur Mata Kerbau

Pagi ni memang tak sabar nak mencuba roti bakar unik :). Memang sedap roti ni..makan 2 keping dah kenyang. Sebenarnya pernah dah tengok resepi ni dlm email..baru hari ni tergerak hati nak mencuba. Akhirnya dapat gak merasa roti bakar special yang comel ni..

Roti Bakar Telur Mata Kerbau Special

Bahan-bahan
roti secukupnya
telur ayam (saiz kecil)
Mayonis / garlic spread / butter
serbuk lada sulah/ lada hitam
sedikit daun sup

280520113537

antara bahan yang diperlukan

280520113534
mula-mula lubangkan roti seperti gambar diatas.. lubang tu saya buat guna gelas je.. kemudian sapukan mayonis atau majerin atau garlic spread ikut suka…nak letak cheese pon boleh..pastu lapiskan kembali roti seperti gambar diatas

280520113541
pecahkan telur kedalam lubang roti tu..

280520113542
sedia untuk dibakar.. anggaran bakar 20minit atau sehingga telur masak

280520113545
sesudah masak, taburkan sedikit serbuk lada sulah dan serbuk lada hitam serta daun sup. sedia untuk dimakan!!.mari jemput makan semer…sedapppp…