Resepi Kek

Resepi Kek lapis oreo mocha

Assalamualaikum

Lama tak share resepi kan, tau lah guna phone ni kita nak link ke owner atau yang share resepi ni tak boleh, jadi takat share gambar je lah

Banyak blog yang dah tutup, sedih pulak tak dapat skodeng resepi dan gambar lagi, kalau dulu gugel je sekarang ni kena lah taip balik resepi dan simpan kat sini, senang untuk rujukan

Ok kali ni resepi ambik dari blog bro rozzan, tq ye, suka sangat resepi nya sebab cepat moist dan lembut je kek nya, baru buat malam tadi pagi ni dah cun dah hasilnya..

rESEPI kEK lapis

Kek lapis oreo mocha

Bahan-Bahan

500gm high quality butter (golden churn, SCS, anchor)
180gm gula
10 biji telur saiz A (kalau B guna 12 biji)
5 biji kuning telur (tambah sendiri sebab ada balance buat pavlova)
300gm susu pekat
180gm tepung Hong Kong
100gm biskut Marie (guna brand tiger) di blend halus dan ayak
100gm Horlicks
1 sudu besar ovallette
1 sudu besar esen vanilla
5 sudu besar cappuccino emulco
Biskut oreo secukupnya, buang inti (anggaran 2 paket besar)
Sedikit pewarna coklat

Cara Membuatnya

#1. Pukul telur, gula, esen vanilla dan ovallette hingga kembang dan putih, sebab takde stand mixer i guna blender je untuk pukul tu, anggaran masa dalam setengah jam juga untuk dapat hasil telur tu memutih, adunan akan panas jadi bila dah kembang dan putih, ketepikan dulu, jangan time adunan panas pergi campur dalam adunan butter, bantat nanti

#2. Dalam bowl lain, pukul butter dan susu pekat hingga butter memutih dan kembang, satukan adunan telur dan butter, pukul perlahan untuk sebatikan

#3. Kemudian, masukkan campuran tepung Hong Kong, Horlick dan biskut Marie, gaul sebati

#4. Bahagi kepada dua adunan, yang ni dapat 1000gm satu bahagian, satu bahagian dibiarkan kosong dan satu lagi masukkan cappuccino emulco, kena rasa ye hingga dapat rasa kopi yang kita nak, 5 sudu tu kira anggaran je, kalau nak lebih lg boleh je, dan tambah kan sedikit pewarna coklat

#5. Lapik loyang dengan parchment paper, bakar setengah cawan adunan cappuccino hingga masak guna api atas bawah, suhu bergantung pada oven sendiri ye, lepas masak, tukar ke api atas sahaja dan bakar lagi 3 bahagian..

sebenarnya ada banyak yang sudah kongsikan resepi kek lapis salah antara adalah usiamuda.com, apabila resepi ini bermanfaat sila share kepada kawan atau keluarga anda, selamat mencuba.

Resepi Sos

Resepi Sos Keju Mirip KFC

Hari ni cuti umum sempena kemenangan Malaysia menentang Indonesia bagi Piala AFF Suzuki Cup 2010. Syabas Team Harimau Muda diatas kemenangan tempoh hari. Soooo…balik kampong awal la kiteee.. Petang tadi dengan tak sabarnya nak mencuba resepi dari member2 FB Kongsi Resepi (KR). Bahan2 dah dibeli awal kat Putrajaya.

311220103000

Petang tadi ramai yang ada dirumah.. anak buah semua ada so rajin lah nak buat.. Hasilnya meletoppss!.. memang sedapp.. sampai hubby, mak, kakak dan anak buah semua puji sedapp.. hehe bestnyeee.. 🙂 Derang kata sama mcm KFC!.. cecececece… (itu kata nuzul zariq, nabilah nazurah, nabilah najwa dan hubby!!) Abg zariq cakap acik nana leh bukak kedai dah ni.. owwhh..terima kasih anak buahku.. pujian itu mengembangkan hidung acikmu ini.. hehe

Bahan-Bahan

  • 2 sudu mentega
  • 2 sudu tepung gandum (kalau nak lagi pekat lebihkan tepung)
  • 1 liter susu segar
  • 4 sudu kecil garam (secukup rasa..kalau tak mau masin kenalah sukat dan rasa)
  • 2 sudu besar serbuk cili
  • 2 sudu kecil serbuk lada putih
  • 12 keping cheddar cheese (saya guna jenama cheesedale)
  • Sedikit pewarna kuning telur untuk cantikkan lagi warna chezzy

Cara Membuatnya

Cairkan butter, masukkan tepung gandum, kacau jgn bagi berketul, masukkan susu, masukkan serbuk cili, serbuk lada putih dan masukkan cheddar cheese masak hingga kepekatan yang dikehendaki.

Letak pewarna kuning telur untuk naikkan seri chezzy. Mula2 nampak je cair..tapi bila dah sejuk sket dia jadi kental.

Resepi Aiskrim

Resepi Ais Krim Pelangi Paddle Pop

Assalamualaikum…

Dah lama tul mengidamkan buat ais krim sendiri.. Barulah malam ni tercapai hajat. Haaa..terus buat 2 perisa.. Satu perisa jagung satu lagu perisa coklat. Penuh fridge!.. Puassss tul hati..kikikiki.. Apapun resepi ni diambil dari rakan baru sy di FB!.. thanks aznie rozima! sudi kongsi resepi ngan sy. Banyakkkkk resepi best2 dia.. tak sabar nak cuba yang lain.

060520113433
hasilnyaa…waahhhh..sedapnyaa..tak sangka bahan2 tak banyak tapi dpt hasilkan aiskrim sedap camni 🙂 saya amat puas hati… gud byee ais krim walls..gud bye ais krim belii…

Ais Krim Pelangi

Bahan-Bahan

  • 1 biji telur
  • 2 sudu besar overlatte
  • 1 tin susu pekat (sy guna F&N – 505 gram)
  • setengah tin susu segar (sy guna susu dutch lady)
  • 1 tin air suam (sukat guna tin susu tadi)
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1 sudu teh perisa pilihan (jika mahu..kalau tak nak pun tak pe.. sy tadi letak perisa jagung)
  • beberapa titik pewarna pilihan (sy guna star brand)

Cara Membuatnya

1) masukkan semua bahan tadi dlm mangkuk dan pukul dengan mixer hingga naik dan kembang dan pekat.

2)kemudian bahagikan kepada beberapa warna pilihan.

3) mula melapis adunan . buatlah macam kek karamel tu.

4) masuk dlm peti ais dan sedia dimakan setelah ia mengeras.

begini rupanya setelah adunan kembang

050520113401
warnakan mengikut warna pilihan hati.. abaikan comot2 tu yer.. buat nak hampir maghrib tadi..so tergesa2 dan agak rakus nak tengok hasil bila dah mengeras.. hehe

050520113403
sebenarnya nak warnakan dengan warna kuning coz perisa jagung kan… tapi warna kuning takde..so letak je warna yang ada… takpe 1st trial.. tak kisahlah.. janji dapat makan!!.. 🙂

050520113405
so dalam adunan tadi dapatlah 2 mangkuk besar dan 1 mangkuk kecil aiskrim.. haaa…makan jgn tak makan!

Resepi Acar

Resepi Acar Telur Puyuh Paling Sedap

Hi jumpa lagi hari ini saya ingin berkongsi resepi acar telur puyuh, resepi inisangat simple dan ringkas je, so menu ini sangat sesuai sebagai hidangan tengah hari. jom kita layan resepinya dibawah..

download

Bahan-Bahan

30 biji telur puyuh, cuci dan rebus hingga telur keras
1 camca besar udang kering, rendam 10 minit dan toskan
1 biji timun
3 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 inci halia muda
2 biji cili merah
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
1 camca teh serbuk kunyit
1/2 camca teh garam
Gula secukup rasa
1/4 cawan cuka makan

Cara Membuatnya

– Timun dikerat, belah dua, buang empulur dan hiris macam
batang mancis, gaul dengan serbuk kunyit dan garam tadi.

– Kupas telur puyuh, kalau suka boleh goreng hingga telur
berkulit.
– Bawang besar dibelah 4 setiap biji, bawang putih, dibelah 2
setiap ulas,halia muda dihiris halus dan udang kering
ditumbuk kasar.

– Ketepikan
– Panaskan minyak dalam kuali, tumis kayu manis,
bunga lawang dan buah pelaga hingga harum, masukkan
udang kering tumbuk, bawang putih dan bawang besar,
kacau rata dan tuang cuka makan.

– Tambah gula (anggaran 1/3 cawan) dan masak hingga pekat.
– Masukkan telur puyuh dan cili hiris, kacau rata.
– Timun tadi ditoskan dan masukkan ke dalam kuali,
kacau hingga rata dan rasa, jika perlu tambah garam atau
gula ikut citarasa.

– Angkat dan hidangkan.

Resepi Kek

Resepi Pavlova Gorjes Ku

Pavlova.. sebut je nama terus terliur.. walaupun dah lama try dah baru skang sempat upload.. sy try resepi ni dari http://irmadilondon.blogspot.com/2011/06/resepi-pavlova.html terima kasih ye dear.. sebelum ni asyik tengok pavlova orang lain jer.. akhirnya dpt jugak sy buat.. hehe dah tak mengidam dahhh.. :D. Bawah ni ada resepi nye.. thanks irma…

014

Bahan-bahan :

4 biji putih telur
3/4 cawan gula kastor
1/2 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh cuka masakan
1/2 sudu besar tepung jagung

Topping/hiasan :

1 cawan (240 ml ) whipping cream
1 1/2 sudu besar gula icing.
1/2 sudu teh esen vanilla

Cara-cara :

1- Pukul putih telur menggunakan hand mixer dengan kelajuan perlahan.

2- Kemudian, dengan kelajuan yang tinggi, masukkan gula sudu demi sudu sambil terus putar adunan.

3- Teruskan memutar adunan dengan kelajuan tinggi sehingga bertukar menjadi putih berkilat.

4- Masukkan esen vanilla dan pukul lagi sampai sebati.

5- Masukkan tepung jagung dan cuka.

6- Buatkan garisan bulat di atas kertas minyak

7- Bentukkan meringue mengikut bulatan yang kita lukis.

Masa membakar :

1- Panaskan oven pada suhu 150′ C. panaskan 15 minit lebih awal. Letakkan rak di tengah bahagian oven.

2- Masukkan adunan meringue. Dalam 15 minit, turunkan suhu kepada 140’C. Masak selama 1 jam. Pavlova dimasak dengan api yang sederhana panas. Bila api terlalu panas, luarnya akan garing tapi dalam tak masak. Bila api tak cukup panas pun tak kena juga.

Masak sehingga warna meringue bertukar menjadi coklat muda. Bila dipegang terasa garing di luar dan lembut bahagian dalam. Tutup api. Biarkan pintu oven sedikit terbuka. Jangan keluarkan meringue terus dari oven. Tunggu sehingga sejuk.

Cara menghias :

1- Pukul whipping cream dalam bekas sehingga kental. Satu petua nak mudahkan kerja. Masukkan bekas dalam peti ais bahagian beku selama 2-3 jam sebelum memukul whipping cream.

2- Bila whipping cream dah kental. Masukkan gula dan esen vanila.

3- Masukkan whipped cream dalam plastik. Simpan dalam peti ais beku sekejap. Nanti bila nak deco baru keluarkan.

Bila rasa nak makan, baru picitkan whipped cream dan hias dengan buah-buahan yang siap dipotong. Kalau hias awal sangat nanti takut pavlova tu berderai.

Resepi Roti

Resepi Roti Bakar Telur Mata Kerbau

Pagi ni memang tak sabar nak mencuba roti bakar unik :). Memang sedap roti ni..makan 2 keping dah kenyang. Sebenarnya pernah dah tengok resepi ni dlm email..baru hari ni tergerak hati nak mencuba. Akhirnya dapat gak merasa roti bakar special yang comel ni..

Roti Bakar Telur Mata Kerbau Special

Bahan-bahan
roti secukupnya
telur ayam (saiz kecil)
Mayonis / garlic spread / butter
serbuk lada sulah/ lada hitam
sedikit daun sup

280520113537

antara bahan yang diperlukan

280520113534
mula-mula lubangkan roti seperti gambar diatas.. lubang tu saya buat guna gelas je.. kemudian sapukan mayonis atau majerin atau garlic spread ikut suka…nak letak cheese pon boleh..pastu lapiskan kembali roti seperti gambar diatas

280520113541
pecahkan telur kedalam lubang roti tu..

280520113542
sedia untuk dibakar.. anggaran bakar 20minit atau sehingga telur masak

280520113545
sesudah masak, taburkan sedikit serbuk lada sulah dan serbuk lada hitam serta daun sup. sedia untuk dimakan!!.mari jemput makan semer…sedapppp…

Resepi Aiskrim

Resepi Aiskrim Coklat Chenta Hatiku

Kali ke dua buat Ais Krim.. kul 11pm mula mengadun yeee….tu pun setelah pujuk hubby agar benarkan buat perisa coklat pulak! katanya jgn membazir..tapi takpe..boleh bawak ke opis kan… haaaaa…senyum lebar kawan2 opis membacanya!.. hehe.. Resepi ni masih dari rakan FB.. aznie!..thanks aznie coz layan saya chat petang semalam tanya pasal ais krim ni.

Chocolate Ice Cream

Oklah terus je pada resepinya..

ohh..saya amat puas hati dapat menikmati aiskrim coklat ini…yummy…
sedapppkannn…. tak sabar nak makan.. (ni sebelum masuk fridge)

Ais Krim Coklat

Bahan-bahannya:
1 tin susu pekat (sy guna susu F&N – 505 gram)
1 tin air suam (sukat guna tin susu tadi)
1 sudu besar ovelatte
1 biji telur
2 sudu besar serbuk koko (sy pakai serbuk koko van houten..tapi rasa mcm pahit sket kalau terletak lebih..maka kurangkanlah serbuk koko jika pakai jenama ini sebab pure coco. kalau jenama lain tak kot..)
setengah tin susu segar (ni sy yang tambah sendiri..kalau ikut resepi takde.. saja nak bagi lemak berkrim sikit)
coklat rice (jika mahu)

cara-caranya:
1) serbuk koko tadi dibancuh dengan air suam hingga sebati

2) masukkan telur, susu dan ovelette dalam mangkuk

3) tuang bancuhan koko tadi dan pukul dengan mixer sampai adunan kembang

4) tuang dlm bekas dan hias dengan coklat rice ikut suka.

5) masukkan dlm fridge.. senang kan 🙂