Resepi Kek

Resepi Kek lapis oreo mocha

Assalamualaikum

Lama tak share resepi kan, tau lah guna phone ni kita nak link ke owner atau yang share resepi ni tak boleh, jadi takat share gambar je lah

Banyak blog yang dah tutup, sedih pulak tak dapat skodeng resepi dan gambar lagi, kalau dulu gugel je sekarang ni kena lah taip balik resepi dan simpan kat sini, senang untuk rujukan

Ok kali ni resepi ambik dari blog bro rozzan, tq ye, suka sangat resepi nya sebab cepat moist dan lembut je kek nya, baru buat malam tadi pagi ni dah cun dah hasilnya..

rESEPI kEK lapis

Kek lapis oreo mocha

Bahan-Bahan

500gm high quality butter (golden churn, SCS, anchor)
180gm gula
10 biji telur saiz A (kalau B guna 12 biji)
5 biji kuning telur (tambah sendiri sebab ada balance buat pavlova)
300gm susu pekat
180gm tepung Hong Kong
100gm biskut Marie (guna brand tiger) di blend halus dan ayak
100gm Horlicks
1 sudu besar ovallette
1 sudu besar esen vanilla
5 sudu besar cappuccino emulco
Biskut oreo secukupnya, buang inti (anggaran 2 paket besar)
Sedikit pewarna coklat

Cara Membuatnya

#1. Pukul telur, gula, esen vanilla dan ovallette hingga kembang dan putih, sebab takde stand mixer i guna blender je untuk pukul tu, anggaran masa dalam setengah jam juga untuk dapat hasil telur tu memutih, adunan akan panas jadi bila dah kembang dan putih, ketepikan dulu, jangan time adunan panas pergi campur dalam adunan butter, bantat nanti

#2. Dalam bowl lain, pukul butter dan susu pekat hingga butter memutih dan kembang, satukan adunan telur dan butter, pukul perlahan untuk sebatikan

#3. Kemudian, masukkan campuran tepung Hong Kong, Horlick dan biskut Marie, gaul sebati

#4. Bahagi kepada dua adunan, yang ni dapat 1000gm satu bahagian, satu bahagian dibiarkan kosong dan satu lagi masukkan cappuccino emulco, kena rasa ye hingga dapat rasa kopi yang kita nak, 5 sudu tu kira anggaran je, kalau nak lebih lg boleh je, dan tambah kan sedikit pewarna coklat

#5. Lapik loyang dengan parchment paper, bakar setengah cawan adunan cappuccino hingga masak guna api atas bawah, suhu bergantung pada oven sendiri ye, lepas masak, tukar ke api atas sahaja dan bakar lagi 3 bahagian..

sebenarnya ada banyak yang sudah kongsikan resepi kek lapis salah antara adalah usiamuda.com, apabila resepi ini bermanfaat sila share kepada kawan atau keluarga anda, selamat mencuba.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s