Resepi Apam · Uncategorized

Resepi Apam Mekar di Malam Hari

Minggu lepas hari sabtu aku try buat apam lagi. Kali ni namanya apam mekar hehe. Bahan2 lebih kurang sama cuma tambah ais krim soda (air berkabonat). Pasal ais krim soda jugaklah apam tu merekah kot.

blogger-image--1216597368

Bahan-Bahan

  • 230gm gula castor
  • 2 biji telur suhu bilik
  • 1 sudu teh ovelette
  • satu sudu besar esen vanilla
  • 250gm tepung gandum
  • 1 cawan ais krim soda (air gas)

Cara Membuatnya

  1. pukul telur, gula dan ovelette sampai kembang dan masukkan esen vanilla. pukul sampai adunan jadi warna putih dan berkrim. Kemudian masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit selang seli dengan ais krim soda.

2. bahagikan kepada beberapa bahagian dan letak warna

3. kukus selama 7-10 minit.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s