Resepi Kek · Uncategorized

Resepi Kek Karamel Pelangi Lembut

Tetiba nafsu untuk membuat kek dan kuih yang comel2 menjadi-jadi.. Sejak aku jadi follower FB ‘Kongsi Resepi’ nafsu mahu mencuba mula menggila.. miahahaha.. Hasilnya 2 resepi telah aku cuba.
Bawah ni adalah kek karamel…dipersilakan untuk menyalin resepi kalau anda berminat! 🙂

Kek Karamel Impianku

Percubaan yang pertama… warna tak terang…

281120102668

Percubaan kedua..walla.. menjadi kombinasi warnanya kali ini.. miahahaha (gelak puas)

kek

Bahan-Bahan

  • Loyang saiz 7×7
  • (A) – Bahagian Gula Hangus
  • 2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)

*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang) biarkan dia sejuk after dah perang.

(B) – Bahagian Atas (Karamel)

  • 1/2 tin susu cair FN…(blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)
  • 70gm gula kastor
  • 1/2 sudu teh esen vanila
  • 3 bj kuning telur…(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur)

(C) – Lapisan Kek

  • 140gm tepung gandum
  • 70gm gula kastor
  • 3 bj kuning telur
  • 135ml air biasa
  • 1 sudu teh baking powder (guna sudu KFC)
  • 45ml minyak msk (kita guna minyak mazola)

(D) – Cara Buat Merinque

  • 6 biji putih telur
  • 70gm gula kastor
  • 1 sudu teh krim of tartar (guna sudu KFC)

Cara Membuatnya

1. Kacau semua bhn (B) perlahan2…jgn bg berbuih2…nti x jd karamelnye…
2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi.
3. pukul bahan (C)
4. pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang n bila kita angkat letak atas kepala pun dia x jatuh…hehe..
5. campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
6. bahgikan kpd beberapa bhgian n tak warna n paste klu nk..
7. masukkan kedlm loyang yg td..
8. Bakar cara double boiling – selama 1jam suhu 160-180C
9. Bila msk angkat n rest 10 minit br t’balik kan kek yg dibakar tadi…
10.Masukkan dlm peti sejuk 1jam n lepas 2 mkn sejuk2…sedap…tahan dlm peti ais 5 hari tau….2 pun klu x abih d’makan…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s